Lókút

A község hivatalos honlapja

Általános közzétételi lista

Gyalogos túrák Zirc környékén

Bakonybél-Kőris-hegy-Zirc (19,7 km), Bakonyoszlop-Zirc (13,2 km), Borzavár-Zirc túraút (13,6 km), Jásd-Zirc (16,3 km), Pénzesgyőr-Zirc (8,8 km), Porva-Zirc (8 km), Vinye-Zirc (13,2 km)

Ökoturisztikai értékek, bemutatóhelyek

Zirci Arborétum
8420 Zirc, Damjanich u. 19. Tel: +3688/414-569, www.zirciarboretum.hu

Nyitva:
hétfő szünnap
kedd-vasárnap
március 16- április 30-ig 9-17 óra
május 1-augusztus 31-ig 9-19 óra
szeptember 1-november 15-ig 9-17 óra
november 16-március 15-ig ZÁRVA

Az Arborétum világszinten jegyzett fáskert-gyűjtemény. Nem az Ős-Bakony része, hanem előrelátó emberek alkotása. A 20 ha-os Arborétumot a Ciszterci Apátság alapította a Bakony fafajtáinak, lágyszárú növényeinek a megmentésére. Magyarország legmagasabban fekvő élőfagyűjteménye.
Az 1766-ban készült térképen a mai Arborétum területe a Cuha jobb és bal oldalára közel merőlegesen parcellázott terület volt. A parcellákat a Ciszterci Apátságnak örökös jobbágyságot fogadott németajkú családok művelték.

1754-ben már megépült az Angol-park virágháza - ma a Reguly Antal Szakképző Iskola és Kollégium tornaterme - és az előtte, ill. az apáti lakosztály előtti területet nagy mennyiségű termőfölddel kiegyenlítették, és azt tömör tégla - kőkerítéssel körbekerítették. (Az imént említett kerítés vonult végig a Széchenyi és a Kertész utcán - egykori Kert utcán - és napjainkban a korabeli kerítés látható a Köztársaság úton.)


A 20 ha-os gyűjteményes kertben közel 600 fa és cserjefajban gyönyörködhet a látogató, miközben az ajánlott útvonalat végigjárva a park kialakulásával, történetével és jellemző faunájával is megismerkedhet. A növényfajok fele a Bakonyban általánosan elterjedt, de előfordulnak más tájakról, országrészekről származó olyan növényfajok is, melyek az itteni mikroklímában jól érzik magukat.
Érdekes építménye az Arborétumnak a filagória, ahol kamarahangversenyeket szerveztek már a 1930-as években, és ennek a hagyománynak az ismeretében az 1950-es, valamint az 1990-es években. A park központjában, egy hársfacsoport árnyában Békefi Remig apátúr, művelődéstörténész 1934-ben alapított kegyeleti emlékhelye látható. A közelmúltban avattak fel egy több négyzetméteres digitális térképet, mellyel a látogatók az egyes növényfajok helyéről tájékozódhatnak. Kevesen tudják, hogy I. András királyunk Zircen halt meg, melynek a 2005-ben felavatott szobor állít méltó emléket.
Az arborétumot szakvezetővel is megtekinthetik a látogatók, előzetes jelentkezés alapján.
Az Arborétum gyűjteménye 2012-ben megújítás alatt áll. Többek között megszépül a védett halfajoknak, kétéltűeknek, ízeltlábúaknak és vízinövényeknek is otthont adó arborétumi tó. Partján, valamint a Cuha mellett két új vizes élőhely is létesül, előbbi helyen a természetes vízparti növényzet, utóbbin a bakonyi lápok és kiszáradó láprétek növényeinek bemutatására nyílik lehetőség. Megújul az arborétum növényanyaga is, többek között az eredetileg 1809-ből származó szép hársfasor is. (Képek: Müller István, Somogyi Bence)

Pintér-hegyi kirándulóerdő

8420 Zirc, Borzavári u. Tel: +3688/591-510, This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., www.verga.hu
Nyitva: egész évben, a jelzett utakon szabadon látogatható.

A Parkerdőt a HM Verga Zrt. alakította ki 2002-ben. Területén 5 km hosszú tanösvény mutatja be a környék geológiáját (érintve az ún. zirci márvány egykori kőfejtőjét), növény és állatvilágát. A 700 m hosszú Erdészeti bemutató ösvény az erdőhöz kapcsolódó munkafolyamatokat ismerteti. Területén több pihenő- és tűzrakóhely, esőbeálló is található. Itt fakad a jó vizű Fiatalító-forrás is. A Parkerdő város felőli határán, a kőfejtő udvarában játszóteret, mészégető, faszén égető és bányászati bemutatót alakítottak ki, a gyermekes családokat játszótér várja. A terület kiválóan alkalmas erdei iskolák és más környezeti nevelési célú programok helyszínének. A Pintér-hegy nevében hordozza a pintér-kádár mesterséget, u.i. a szóban forgó területen van az az összefüggő tölgyfaerdő, amelynek kivágható egyedeiből a boros hordók készültek. (Kép: Kaszás Béla)

Tavak

Szarvas-tó
8420 Zirc-Akli, Tel: +3630/428-39-13 (Zirci Sporthorgász Egyesület, 8420 Zirc, Fáy András u. 5.), +3630/586-88-94 (Egyesület Elnöke). Nyitva: március 15 - november 15.

Hasznos vízterülete 3,5 Ha és 0,3 Ha raktártó. A tó 2001. május 1-én nyitott meg, egykori szerzetesi tó helyén. Veszprém megyében az első olyan tó, amelyet horgászegyesület hozott létre. A tó és területe szabadidő parkként is működik. Teljes területe 9,6 Ha, melyben játszótér, valamint főzési, szalonnasütési lehetőség is van. A helyszínen bekerített parkírozó is található. Vállaljuk horgászversenyek lebonyolítását is. Szeretettel várjuk a pihenni, kikapcsolódni vágyó horgásztársakat, családtagjait valamint a természetkedvelő, kiránduló embertársainkat. Partján táblák segítségével ismerhető meg a hajdani ciszterci szerzetesi halgazdálkodást. (Kép: Somogyi Bence)
További információk, képek

Mayer-tó
8420 Zirc, Mayer-tó u. (a Bodajk felé vezető Köztársaság u.-ról letérve közelíthető meg), Tel: +3688/414-030, +3630/993-86-51, Mayer János
Nyitva: hétvégén, munkaszüneti napokon és ünnepnapokon, 7.00 - 20.00, illetve külön kérésre egyéb időpontban is.
A tó a XVIII. századi, Zirc környéki papi halastavak egyikének helyén létesült 1999-ben. Azóta a zirci és környékbeli emberek kedvelt horgászhelye. A pihenni, kikapcsolódni vágyok is szívesen felkeresik a tiszta és csendes környezetéről méltán híres tavat.
Leggyakoribb halfajok: ponty, amur, busa, kárász, keszeg.
Nyáron kempingezésre és a kialakított főzőhelyeken bográcsozásra, télen a tó jegén korcsolyázásra is lehetőség van. (Kép: Kaszás Béla)

Kilátópontok

Szesztra
A Kardosrét felett emelkedő hegy legmagasabb pontjáról látható Zirc város sajátos elhelyezkedése, a változatos domborzati viszonyokhoz ma már egyre inkább illeszkedő lakóházak és közintézmények együttes hatása. Feltűnően megragadó látvány a tengerszint felett pontosan 400 m magasan épített Zirci Ciszterci Apátság épületegyüttese.

Pintér-hegy
A Zirc és Borzavár közötti útról visszatekintve szép rálátás nyílik az apátsági épületegyüttesre, valamint a mögötte található Arborétumra.

Három-hegy
Vonulatában hármas tagoltság figyelhető meg, innen származtatható a földrajzi neve is. Itt állt hajdan a Reguly Antal-kilátó. A Bakonybél felé vezető útról visszatekintve megkapó rálátás nyílik a városra és annak medencejellegű fekvésére.

Kukorica-földek

A Zirc szélső házai felett álló Szűz Mária feszület mellől nyílik a legszebb rálátás a Zirci-medencére. Előttünk, középen az apátsági épületegyüttes emelkedik, körben a város házaival. Balkézre a Pintér-hegy erdeje sötétlik, jobbra a sípályákat is hordozó eplényi Ámos-hegy zárja a látóhatárt. Szemben Nagyesztergár, tőle jobbra Olaszfalu házai tűnnek fel. Távolabb a Tési-fennsík tűnik fel, tiszta időben a Vértes fennsíkja jelöli ki a horizontot. (Kép: Somogyi Bence)

Források

Fiatalító-forrás
A Pintér-hegy nyugati oldalában fakad, 1996-ban foglalta a Verga Rt. Mellette padok és tűzrakóhely várja a turistákat. Az Országos Kéktúra jelzéséről letérve közelíthető meg. A forrás változó vízhozamú száraz nyarakon, aszályos időszakban gyakran kiszárad. (Kép: Somogyi Bence)

Kifolyós (Cihelka)-kút
A Három-hegy középső hegyének tövében fakad, kútháza 1943-ból származik. Friss, tiszta, bővízű forrás, a helyiek szerint ez adja a legfinomabb forrásvizet. Mellette padok, asztalok találhatók.


Szarvas-kút
A forrás Zirc Szarvaskút nevű városrészén, a Hotel épülete mögött fakad. A buszmegállótól a ZO jelzésen érhető el. A turistákat esőbeálló, padok, asztalok, pihenő- és tűzrakóhely várja. A forráshoz helyi legenda is kapcsolódik, mely egy szarvas vadászok előli megmeneküléséről szól (szarvaskut.hu/a-legenda)

 

Galériaképek

Eseménynaptár

<<  Július 2024  >>
 h  k  s  c  p  s  v 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
293031    

Friss események

Nincs aktuális esemény

Elérhetőségeink


Lókút Község Önkormányzata

 

Cím:
8425 Lókút,
Bem József utca 25.

Ügyfélfogadás:
Hétfőtől - péntekig: 800-1200

Telefon: 06 (88) 588-130
Email: k7304@koznet.hu