Lókút

A község hivatalos honlapja

Általános közzétételi lista


Fejlesztések előkészítését célzó döntések voltak a képviselő-testület ülésének középpontjában.

 
Szokatlan módon a naptári nyár utolsó napján tartotta a második félév első rendes ülését Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete. Megvalósítandó fejlesztések hosszú sora áll az önkormányzat előtt a TOP pályázatok során elnyert milliárdos nagyságrendű támogatás eredményeként, többek között ezzel kapcsolatos döntések is születtek a rendkívüli időpontban megtartott rendes testületi ülésen.
 
A Zöldterület övezet szabályozási előírásának vonatkozásában a helyi építési szabályzat módosítását kezdeményezte a képviselő-testület. A módosításra az eredményes eljárás esetén kerülhet sor. Hosszúrét kiemelt beruházási területté nyilvánításáról is döntés született. A területen a TOP-forrásból megvalósítandó „Komplex turisztikai fejlesztés Zircen” című projekt keretében szabadtéri színpad épül, melynek paraméterei váltják ki az övezeti besorolás megváltoztatásának szükségességét.
 
A 2014–2020-as programozási időszak Európai Uniós pályázatain a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében a legnagyobb összeget – csaknem fél milliárd forintot – közlekedésfejlesztésre nyert el önkormányzatunk. „A fenntartható közlekedésfejlesztés Zircen” című pályázat tartalmazza a fenntartható városi mobilitási terv elkészítését, melyhez most kiválasztásra került a tervező.


Hosszúréten több fejlesztés is megvalósul: a terület végében szabadtéri színpad épül, a kerékpárút mellett, a sárga „virágmező” helyén pedig 2019-re felépül a város új tanuszodája

Miközben a nagymértékű pályázati támogatásból megvalósítandó fejlesztéseket készíti elő a testület, a „lappangó” értékek rendbetételére is figyelmet fordít. A Felső temetőben található, összesen 37 első világháborús hadisír felújítására nyújtott be pályázatot önkormányzatunk, s nyert két és fél millió forint vissza nem térítendő támogatást. A felújítási munkálatok mellett egy, a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézetével egyeztetett tartalmú és megjelenésű emléktábla is kihelyezésre kerül a temetőben. Augusztusi ülésén a kőfaragó munkák elvégzésére választotta ki a kivitelezőt a képviselő-testület, gazdasági társaságát pedig megbízta a szükséges tájékoztató táblák kihelyezésével.


Pályázati forrásból felújítja önkormányzatunk a Felső temetőben található első világháborús hadisírokat (Fotó: Városüzemeltetési osztály)

Tiszteletdíjról történő lemondások következtében támogatói döntések is születtek. Dr. Horváth Sándor Árpád alpolgármester a Zirci Testvérvárosi Kapcsolatok Egyesület 2017. évi működését, a Mendelssohn Kamarazenekar adventi programsorozat keretében történő fellépését, valamint a Zirci Fúvószenekar bányásznapi megemlékezésen történő fellépését támogatja. Nemes István képviselő tiszteletdíjával szintén támogatja a Zirci Testvérvárosi Kapcsolatok Egyesületét, dr. Benczik Ágnes Adrienn és dr. Kovács László képviselők a Mendelssohn Kamarazenekar fellépését támogatják. Sztana Éva bizottsági tag az Erdélyi Baráti Kör Közhasznú Egyesület javára mondott le honoráriumáról.
 
A Reguly Antal Múzeum és Népművészeti Alkotóház alapító okiratának módosításáról is döntött a képviselő-testület. Az intézmény jelenlegi neve már nem felel meg a jogszabályi előírásoknak, ezért az új elnevezés 2017. szeptember 15-től Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóház. „A népi kézműves alkotóház a tárgyalkotó népművészeti tevékenység színteréül szolgáló, jogi személyiséggel rendelkező közművelődési intézmény, amely a magyarországi hagyományos magyar és nemzetiségi, valamint a határon túli magyar népi kultúrának, hagyományoknak továbbéltetésével, komplex bemutatásával, oktatásával és megújításával kapcsolatos feladatokat lát el” – rögzíti a törvény.
 
Sürgősségi indítványként döntött a testület az Alkotmány utca 5. szám alatti ingatlanon csapadékvíz-elvezető csatorna építéséről. A rekreációs jógaközpont beruházással kapcsolatban a partnerségi egyeztetés megtörtént, az azt lezáró döntést meghozták a képviselők. A partnerek részéről vélemény nem érkezett. A végső véleményezési szakmai eljárást az állami főépítésznél kezdeményezi az önkormányzat. A testület áprilisi ülésén döntött, hogy elindítja a beruházás tervezett helyének különleges rekreációs területté történő kijelölését a jelenlegi gazdasági rendeltetésű erdőterület helyett.     

Kelemen Gábor

Vissza

 

Galériaképek

Eseménynaptár

<<  Július 2024  >>
 h  k  s  c  p  s  v 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
293031    

Friss események

Nincs aktuális esemény

Elérhetőségeink


Lókút Község Önkormányzata

 

Cím:
8425 Lókút,
Bem József utca 25.

Ügyfélfogadás:
Hétfőtől - péntekig: 800-1200

Telefon: 06 (88) 588-130
Email: k7304@koznet.hu